Sadik Kaceli

Albanian artist (1914-2000)

Sadik Kaceli (14 March 1914 – 2000) was an Albanian realist painter.

Sadik Kaceli in 1989

Quotes edit

 • I have never agreed to the word of creative activity. Man does not create. In the best case, he interprets, in a good or bad way; in the worst case, he manipulates, cheats and causes confusion; like in all the walks of life, in art as well... [1]
 • Life is no speculation, but the path towards something.[2]
 • Art is neither the monopoly of a nation, nor of a social class, or the major age. People of outstanding talents and fine feelings, people who are not lacking in imagnation and the sense of creation, as well as good will-power. They are privileged to be involved in ART. [3]

About Sadik Kaceli edit

 • Kaceli, the titian of the Albanian painting. [4]
 • Similar people, artists like Kaceli, ennoble the human race, overall, and our Albanian race, in particular. [5]
 • Për nivel të lartë në krijimtari, një kontribut në shquar në artet figurative Shqiptare dhe një ndihmë të pakursyer në përgatitjen e brezave të artistëve të rinj.
  • English: For his high level of work, a contribute for the Albanian art and for preparing the new generation of artists.
  • Sali Berisha, President of Albania (22-03-1994)
 • Per kontributin e tij te madh ne zhvillimin e kultures Shqiptare dhe per vlerat e vyera qytetare
  • English: For his great contribute and expansion of the Albanian culture and his value as a citzen.

Alber Brojka, Kryetar i Bashkise e Tiranes.[6]

 • “Vepra ka strukturën e një kori ku janë të gjitha zërat, që lidhen më njëri-tjetrin si në një polifoni, ku herë del sipër rrëfyesi, herë të thënat e Kacelit, dhe herë zërat e atyre që shprehen për të. Dhe kjo polifoni ka një sfond të rëndësishëm: materialin fotografik shumë të pasur, qoftë edhe me dokumenta, me foto të jetës dhe kryesorja, me fotot e pikturave që përbëjnë fillin e Arianës në këtë udhëtim aspak të lehtë dhe i jep atmosferën e duhur për ta ndjekur me kureshtje”

References edit

 1. Sadik Kaceli Source: Monografi Kaceli
 2. Sadik Kaceli Source: Monografi Kaceli
 3. Sadik Kaceli, may 1945, Source: Monografi Kaceli
 4. Avenir Sadikaj, w:Gazeta Shqiptare, 25 march 2000
 5. Eli Xoxa, Monografi: Kaceli
 6. http://www.tirana.gov.al/common/images/Piktori%20SADIK%20KACELI.pdf
 7. http://www.gazetatema.net/index.php?gjuha=0&category=8&id=3633

External links edit

 
Wikipedia
Wikipedia has an article about: